E-ticaret sitemin hosting’ini yurt dışından aldım. Ayrıca yurt dışında reklam veriyorum. Bunları nasıl gider olarak gösterebilirim?

Yurt dışına gösterilen internet reklamlarından Türkiye’de faydalanılmadığını kanıtlamak mümkün olmayabilir.
Gökhan Aydoğan
Deriner & Partners
Yönetici Ortak
Yurt dışı hosting:
Paylaşımlı Hosting
Tek bir sunucu üzerinde çok sayıda internet sitesine aynı yerden hosting hizmeti verilmesidir. Ticari hizmet olup stopaja tabi değildir. Sınır olmayıp brüt tutarı üzerinden Türk Lirası’na çevrilerek gider hesaplarına aktarılır.
Sunucu Bulundurma
Sahibi olduğunuz sunucunun hosting firmasına teslim edilmesi ve sunucu için yer tahsisi, internet, elektrik, soğutma, teknik destek ve güvenlik hizmeti alınmasıdır.
Yer tahsisi: Stopaja tabi tutulmalıdır. ÇVÖ anlaşmalarında kira gelirlerinin vergilendirilmesinde gayrimenkulün bulunduğu ülke vergilendirme yetkisini kullanmaktadır. Sonuç olarak ödenen yer kiraları üzerinden Türkiye’de stopaj yapılmayacaktır.
Teknik destek ve danışmanlık hizmeti: Yapılan ödemeler ayrıştırılarak serbest meslek ödemesi şeklinde stopaja tabi tutulmalıdır. Birçok ÇVÖ anlaşmasında doğrudan yurt dışında ifa edilen teknik hizmetler için Türkiye’den yapılan ödeme üzerinden stopaj yapılması öngörülmemektedir.
Elektrik tüketimi bedelleri ile soğutma hizmeti bedelleri ise fatura üzerinde ayrıştırılması şartıyla stopaja tabi değildir.
Kiralık Sunucu
Belli bir sunucunun tümüyle bir kullanıcı tarafından hosting amaçlı olarak kiralanmasıdır. Mülkiyet hosting firmasındadır ve sadece kiralayana hizmet verir.
Yapılan ödeme sınai teçhizat kullanım bedeli olup gayrimaddi hak bedeli ödemesi olarak yüzde 20 oranında stopaja tabidir. Ancak ÇVÖA (Çifter Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması) varsa, anlaşmanın 12’nci maddesi kapsamında vergileme yapılarak, gerekli şartların sağlanması halinde indirimli oran uygulanabilir.
Her üç hizmet türünde de faydalanma Türkiye’de olacağından 2 no’lu katma değer vergisi brüt tutar üzerinden beyan edilmelidir.
Yurt dışı reklam:
Türkiye’de mukim bir firmanın, yurt dışı satışlarına yönelik yurt dışında gösterilen reklamları için ödenen bedellerin hem hizmetin verildiği yer hem de hizmetten faydalanma yeri yurt dışı olacağından KDV’nin konusuna girmediği açıktır.
Ancak internet üzerinden sunulan reklamlar tüm dünya çapında tüketicilere ulaşabilmektedir. Yurt dışında verilen internet reklamlarından Türkiye’de faydalanılmadığının iddia edilmesi pek mümkün değildir. Bu durumda da yurt dışı internet sitelerinde yayınlanan reklamların KDV’ye tabi olacağı açıktır. Danışmanlık ve teknik bilgiye dayalı olmamasından dolayı stopaja tabi tutulmadan gider hesaplarına intikal ettirilip 2 no’lu katma değer vergisi ile beyan gerekir.
Sınır olmayıp brüt tutarı üzerinden Türk Lirası’na çevrilerek gider hesaplarına aktarılır.
Bu sayıdaki tüm e-ticaret soru ve cevaplarını okumak için tıklayın