Hangi durumlarda veya ürünlerde müşterinin cayma hakkı geçerli değildir?

“Cayma hakkı, online alışverişte offline’da olduğu gibi ürünü inceleme ve deneme imkanı olmayışıdır”
Av. Dilek Akdaş Kökenek
N11.com
Hukuk İşleri ve Uyum Müdürü
“Cayma hakkı” online alışveriş severlerin satın aldıkları üründen memnun olmamaları halinde imdadına yetişen sihirli kelimedir. Ürünü iade etmek istediğinizde; cayma hakkı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’ndeki yerinden kalkar gelir ve 14 gün süreyle kullanılmak üzere sizin olur… Tabi bazı sınırlamakla birlikte!
Cayma hakkı; “altın” gibi fiyatı finansal piyasalara göre değişen ürünlerde, alıcıya özel olarak hazırlanan ürünlerde; örneğin özel dikim bir elbise, gıda ürünleri gibi çabuk bozulabilen ürünlerde, mayo-iç çamaşırı gibi iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayan ürünlerde, teslimiyle başka ürünlerle karışan ürünlerde, kitap-dijital ürün ve bilgisayar sarf malzemesi gibi tesliminden sonra ambalaj, bant, veya paket gibi koruyucuları açılan ürünlerde, gazete dergi gibi süreli yayınlarda, belirli bir tarihte verilmesi gereken hizmetlerde, elektronik ortamda anında teslim edilen gayri maddi ürünlerde kullanılamaz.
Tabi cayma hakkının hangi ürün açısından kullanılabileceği önem taşıdığı gibi, ilgili ürünün ne şekilde iade edilerek cayma hakkının kullanıldığı da önem taşımaktadır. Çünkü cayma hakkının ardında yatan mantık; offline alışverişte olduğu gibi ürünü inceleme ve deneme imkanının olmayışıdır. Dolayısıyla; örneğin bir ayakkabı satın alırken mağazada onu ne şekilde deneyip inceleyebiliyorsak, online alışveriş ile satın aldığımız ayakkabıyı da ancak o şekilde deneyip inceliyor olmalıyız. Yani cayma hakkı ile iade edebiliyoruz diye; o ayakkabının kutusunun yırtılması, ayakkabının dışarıda giyilerek iade edilebilmesi halinde cayma hakkı kullanılabiliyor olmamalıdır.
Bu sayıdaki tüm e-ticaret soru ve cevaplarını okumak için tıklayın.